Zhodnocení podzimní části sezóny 2023/2024

Vážení sportovní přátelé,
je tu konec jeho první části fotbalového soutěžního ročníku 2023/2024 a tím se nám nezadržitelně přiblížil i konec celého roku 2023. Sportovní hodnocení jednotlivých mužstev oddílu kopané nechám jako každý rok na těch nejpovolanějších-trenérech a vedoucích a myslím si, že letos to bude pozitivní shrnutí. Já bych rád využil tento prostor ke stručnému zhodnocení práce vedoucí k zabezpečení kvalitního průběhu tréninkových jednotek i samotných zápasů, no a bez kultury by to nebylo ono :-).

Zimní část přípravy jsme opět absolvovali převážně v tělocvičně ZŠ a i když trenéři museli vést kompromisní jednání o objemu času na tréninkovou jednotku, s pomocí nově rekonstruované haly stolního tenisu jsme dokázali i v takto omezených podmínkách trénovat všechna mládežnická mužstva bez vyjednávání pronájmu hal mimo naše město. Pro dospělé sportovce toto však již neplatilo a tak jsme díky skvělé spolupráci s učilištěm v Hlušicích mohli využívat a využíváme jejich halu.

Jen co jarní větřík trochu pohladil promáčenou půdu a sluníčko ukázalo svoji sílu na zelenajícím se trávníku, začali jsme pod vedením správce areálu Honzy Maliny připravovat areál na devítiměsíční zátěž pod kopačkami více než stovky fotbalu chtivých sportovců. S vděkem jsme již naplno využívali nové tréninkové hřiště 40x20m za bránou u kantýny a tím jsme prostorově pokryli tréninky jednotlivých mužstev. K úplné radosti nám chybí snad už jen dovybavení hliníkovými brankami pro mládežnický fotbal.

Z finančních důvodů jsme museli letos upustit od vertikulace a zapískování hracích ploch, oprava a výměna některých trysek závlahy a již provozně nutná oprava sekaček včetně broušení břitů vřeten spolu s nevypsáním dotace NSA na provoz a údržbu sportovišť nám nedovolilo takto investovat.

Díky dokončené rekonstrukci šaten a zázemí jsme naštěstí téměř vůbec nemuseli investovat do oprav a údržby budovy a v současné době nás stavebně trápí již jen stav garáže, kterou používáme pro parkování zahradní techniky a hlavně stav hráčských kabin (střídaček), kdy nám reálně 30.6.2024 hrozí z důvodu jejich nedostatečné kapacity uzavření hlavní hrací plochy pro mistrovská utkání organizovaná SKFS.

A pak to šlo zase všechno na nás až moc rychle. Jaro ve znamení náboru nových nejmenších sportovců v perfektní spolupráci s MŠ Bezručova, MŠ při MNMK a ZŠ, zajištění chodu jednotlivých mužstev doplněním o nové trenéry a vedoucí, sepsání a dodání podkladů pro novou dotační výzvu NSA, organizačně podpořit hladký průběh jarních a podzimních mistrovských zápasů, uspořádání Maškarní merendy, Posvícenské zábavy, vystoupení dechové kapely Nauše Pepíka a spoustu další malé mravenčí práce, které si těžko někdo nezasvěcený všimne :-). Celý tento, jako vždy náročný, rok jsme zakončili 9.12. v sále KD, kde po členské schůzi fotbalového oddílu následovala zábava pod taktovkou DJ Majkýho.

Myslím, že jsme v tomto roce udělali dost pro to, aby se sportovci, jejich fanoušci i náhodní návštěvníci z celého kraje, cítili v našem fotbalovém areálu co nejlépe. Za to bych chtěl v úplném závěru a v tomto kontextu poděkovat především všem členům fotbalového výboru, všem brigádníkům, trenérům, vedoucím, hráčům… – zkrátka všem dobrým lidem, kterým sportování v našem městě není lhostejné.
Všem ostatním děkuji za jejich podporu a přízeň, pokud nám ji věnovali.

Olda Bíža – předseda FO SKMK a SKMK

Máme za sebou podzimní část sezóny 23/24, a proto je čas na lehké zhodnocení jejího průběhu v našich mládežnických kategoriích.

Od konce minulé sezóny jsme udělali opět velký kus práce, prošli si pár změnami a posunuli se zase o kousek dál ve výchově našich budoucích fotbalových hvězd. Obrovský podíl na tom má hned naše nejmenší kategorie předpřípravky, kde zachytáváme talenty už od věku 4 let a pod vedením trenérského dua Dany Hradečné a Ondry Nováka se nám budoucí hvězdičky stále rozrůstají.

Do nové sezóny se od nich po prázdninách posunuli talentovaní borci do mladší přípravky, kde sehráli pár soutěžních utkání s již ostřílenými hráči této skupiny, kam zapadli bez sebemenších problémů. Zkušený trenér Fanda Hnát byl doplněn do dvojce Viki Šindelářovou a celou kategorii trénují se zápalem a pro radost ze hry.

Další trenérská změna se konala ve starší přípravce, kterou před sezónou přebral Honza Říbek a posunul se sem i Vašek Havlina z mladší kategorie. Zde dostali hráči do podzimní části pořádnou porci mistrovských utkání, kdy končili ještě o týden déle, než všechny ostatní kategorie včetně dospělých. Postavili se k tomu ale čelem a všechny zápasy poctivě odmakali, nasbírali hromadu zkušeností a už teď se nemůžou dočkat, až zase na jaře vyběhnou na trávník.

První kategorií, kde se už oficiálně sbírají body a vede se tabulka, jsou mladší žáci. Zde se trenérsky nic neměnilo, duo Robovský – Trampota provedli své svěřence podzimní částí soutěže bez větších problémů. Po cestě posbírali spoustu cenných vítězství a s přehledem si zajistili postup do jarní skupiny o titul.

Kategorie starších žáků má od nové sezóny také nového trenéra, kterým se stal Dan Malina. Své hráčské zkušenosti se snaží proměnit do těch trenérských a daří se mu to skvěle. Podzimní částí soutěže prošli jako nůž máslem, v polovině sezóny drží první příčku a ladí formu na to, aby toto umístění udrželi i v jarní části. Jako jediné mládežnické kategorii jim soutěž nebude přelosována, budou tedy pokračovat se stejnými soupeři.

K poslední mládežnické kategorii dorostu se před sezónou posunul právě ze starších žáků trenér Petr Pařízek ml. Výsledkově to sice možná nevypadá, nicméně i zde borci udělali velký kus práce. Zápasy odehráli vyrovnané, jen občas chyběla ta poslední třešnička. Zde jarní přelosování jednoznačně prospěje, soupeři se proházejí a zápasy budou zase o kus vyrovnanější. Určitě je potřeba vypíchnout i pomoc dorostenců v dospělých kategoriích, trenérská spolupráce zde funguje a hráči jsou postupně zapojováni do velkého fotbalu, na který je v mládeži všichni společně připravujeme.

Teď nás čeká odpočinek od travnatého hřiště, ale určitě ne od fotbalu a od tréninků, přesouváme se do tělocvičny, kde se budeme věnovat zimní přípravě. Nabereme kondici, sílu a hned jak nám to na jaře počasí dovolí, budeme se opět těšit, až obujeme kopačky a budeme si všichni opět užívat radost ze sportu.

Michal Trampota – šéftrenér mládeže FO SKMK

Tabulku skupiny C vedete o devět bodů. Asi panuje velká spokojenost…?
Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Kdyby mi někdo řekl před sezónou, že tomu bude v ,,poločase“ takto, tak ho s klidným svědomím pošlu se léčit na psychiatrii 😊. Hlavní spokojenost ovšem panuje s předvedenou hrou, která má větší a větší parametry. Lidi chodí, fandí, tleskají, a když se s nimi po zápase v hospodě bavím, kvitují naši předvedenou hru. To je pro mě velké ocenění. Kvůli nim to hrajeme.

Podzim jste projeli náramně až na jediné škobrtnutí. Je ti líto, že jste jednou prohráli?
Absolutně ne. Je to ten zápas, který ,,musí“ přijít. Vrátil nás zpět na zem a my si uvědomili, že bez práce to nepůjde. Samozřejmě je smutné, že to bylo v derby s Rožďalovicemi. Bydlím tam, ale to je osobní stránka věci. Každopádně tento zápas beru spíše jako ,,výhru“, která nás posunula k lepším výkonům. Pokud by prohra nepřišla, přišla by v jiném zápase. O tom jsem přesvědčen. V mé fotbalové rovině jsem si v tomto zápase uvědomil, že moje místo už bude jen na lavičce. Do kopaček se už neobuju.

Ve třinácti zápasech jste dostali pouhých jedenáct gólů. Je tedy defenziva naší nejsilnější zbraní?
Apeluji na kluky, aby po ztrátě míče šli ve sprintu za balón a naše obranná činnost vycházela z kompaktní obrany. Je potřeba si uvědomit, že první obránce je útočník. Když si v hlavě rekapituluji góly, bylo to po nedůslednosti v souboji, ale žádný snad nepadl z přečíslení. Je potřeba si přiznat i kvalitu našeho týmu v čele s našim brankářem Vasylem Ihnatyshynem. Jeho přínos pro naši hru je obrovský. Vyhýbala se nám také zranění, proto jsme mohli vše dobře sladit.

Naše hra se točí okolo zkušených borců jako Vobořil, Hanzlík, Vondrka. Jsou to ti praví lídři?
Celý Městec si uvědomuje, co pro nás tito kluci znamenají. K této trojici bych určitě přiřadil i Ondru Bejbla. Všichni to jsou jediní přespolní hráči. Jsme velmi rádi, že je máme. Jsou to výborní fotbalisti, ale především super kluci do kabiny a naši mladí by si měli vážit toho, že mají možnost sedět v jedné kabině s takovými fotbalisty. Každopádně je fotbal kolektivní sport a podle mého názoru je důležitý každý hráč v kabině. Jestli to je Honza nebo Pepík je jedno. Každý máme své místo v kabině a každý pomáhá skládat dílky finální mozaiky.

Před sezonou a v jejím průběhu kádr doznal několika změn. Jak se posily osvědčily?
Už tady o tom padla řeč. Radek Hanzlík a Ondra Bejbl skvěle zapadli. Nesmíme ovšem zapomínat ani na navrátilce Lukáše Kubelku, který přišel do rozjetého podzimu. Myslím, že ta chemie vznikla velmi brzy. Všichni jsme pochopili, co chceme hrát a až na pár kosmetických vad to fungovalo. Věřím ovšem v to, že do jara na nás budou soupeři lépe připravení, proto už teď přemýšlím na detailech, které by nás posunuly zase dál.

Naši hráči nepatří mezi nejlepší kanonýry soutěže a góly jsou rozděleny mezi více hráčů. Těší tě to více, nebo bys měl raději v týmu kanonýra, o kterého by se mužstvo mohlo opřít v každém zápase?
O tom vůbec nepřemýšlím. Myslím, že hra má pevné systémy, kterých se kluci drží, v nichž se může do gólovky dostat každý. To, že útočníci nemají více branek je tím, že si ještě musí zvyknout na hru, kterou produkujeme. Je založena na četnosti centrů, kterých je každý zápas dost a dost. Pokud budou v dobrých prostorech, budou se prát o pozice krále střelců. Každopádně i konkurence je obrovská. Pařízek, Klimpl, Ramšák, Puk…to jsou hráči, kteří převyšují tuto soutěž.

Máte za sebou sezonu snů. Je ale něco, co tě naštvalo nebo co se ti v průběhu podzimu nelíbilo?
Hra týmu měla lehčí výkyvy, ale to je normální. Vše jsme dokázali ustát, a naopak naše forma gradovala. Já otázku převedu do pozitivní roviny. Líbí se mi, že se potkávám prakticky každý zápas se svými kamarády, s kterými jsem hrával. Je milé si v týdnu volat a hecovat se 😊. Člověk vše musí brát, že je vše jenom fotbal a děláme to pro radost. Pak ovšem přijde takový zápas (v Býchorech), kde na vás řve půlka nesoudných lidí, převážně dam, které ze sebe sypou taková slova, která ani největší hulvát nezná. Ale to bych se zase naštval….

Budeš se snažit kádr před odvetami ještě posílit nebo doplnit? Už máš někoho domluveného?
Dali jsme si týden až čtrnáct dní off, pak si s Romanem Šádkem sedneme a vyřešíme vše potřebné. My to máme ale asi jasné. Kádr má obrovskou kvalitu. Abychom přiváděli přespolní posily, to nechceme. Touto strategií klub nepůjde. Jestli doplní kádr 1-2 místní fotbalisti? Možná. Budeme se spíše soustředit na udržení stávajícího kádru, který bych nechtěl moc měnit, ani do budoucích let. Mým cílem je zapracovat odchovance. Chudoba, Kopecký, Král či Štál mají na své roky velkou kvalitu a potenciál. Městec se má na co těšit.

Jan Šmidrkal – hlavní trenér A-teamu

Zhodnocení podzimní části sezóny 2023/2024
Přesunout se na začátek