100 let FOTBALU v Městci Králové

Uplynulý víkend byl ve znamení oslav 100 let kopané v Městci Králové a na našem stadionu bylo patřičně živo. Hned ráno se na dvou souběžných hracích plochách představili naše naděje z mladší a starší přípravky a svými duely se sousedy z Opočnic celý program zahájili. Odměnou za předvedenou hru jim byla návštěva Sboru dobrovolných hasičů Městec Králové. V tu dobu s již početným návštěvnickým publikem tak se zatajeným dechem mohli sledovat mimo jiné i hašení hořící osoby. V závěru přišla legendární „pěna“ a rodiče všech přítomných dětí měli problém si v té hromadě „sněhuláků“ najít to své.

To už ale na hlavní ploše stadionu sváděli litý boj naši dorostenci s A týmem žen Pardubic. První poločas oba týmy ukázaly, že fotbal ovládají náramně, ten druhý byl malinko odlehčen od strohého boje o vítěze různými legráckami jak ze strany hráčů, tak i trenérů a rozhodčích. Přítomné děti, které již oschly od pěny, se mezitím vrhli na atrakce, které pro ně byly v areálu připraveny po celý den: bodyzorbing, řetízkový kolotoč, skákací nafukovačky.

Dorostenci se svými soupeřkami ještě kopali pokutové kopy, když už se na hřišti rozcvičovali další aktéři sobotního programu – výběr Sparty Praha U11 a RMSK Cidliny Nový Bydžov U12. Sledovat, jak už se dá v tomto věku hrát špičkový fotbal byl opravdový zážitek a mnozí obdivovali, jak profesionálně se tihle caparti umí chovat. Děti rozdováděné z kolotoče si dělali fotky před velkým autobusem Sparty Praha, poslouchali hudební vystoupení kapely Zvěřinec a na hřišti se nám pomalu střídali generace.

Bývalý špičkový hráč Sparty a fotbalový reprezentant Jan Berger přivezl svůj tým a od první minuty dával jasně najevo, že naše hochy chce prostě porazit. Důkaz, že věkem se fotbal nezapomíná byl jasný. Před začátkem tohoto sportovního klání jsme odměnili naše zasloužilé bývalé hráče a členy klubu pamětní plaketou a v poločase přivítali pana starostu Milana Pavlíka, aby spolu s autorem Radkem Holým pokřtili knihu vzpomínek na sto let s fotbalem v MK. Ta se do prodeje dostane až v průběhu července a k mání bude v Knihkupectví u paní Vytlačilové a městské knihovně v MK. V upomínku na sto let byly a stále jsou k dispozici upomínkové předměty – minidres, vlajka, šála.

Rozpálené sluníčko pomalu zapadalo a za kabinami, v areálu koupaliště, se k fotbalem zapáleným divákům začali přidávat i návštěvníci z širokého okolí o sportu nic nevědící, zato hudbou holdující. Kapela Sendwitch všechny lehce naladila na hudebně uměleckou show kapely Rybičky 48 a Lucie revival nás poslala do nedělního dne, které pokračovalo opět ve fotbalovém areálu setkáním a vzájemným přátelským zápasem hráčů staré gardy a jejich kamarádů z let, kdy společně bojovali o mistrovské body. Když rozhodčí ukončil mistrovské derby našeho B mužstva se sousedy z Kněžic, byl to také závěr celých oslav.

Sportovalo se, sedělo, vzpomínalo, tancovalo, povídalo, zpívalo, jedlo, pilo…
Tož dobré to bylo!

Olda Bíža
předseda FO a SKMK

FOTOGALERIE

« z 4 »

GRAFIKA

oficiální plakát s programem
oficiální plakát večerní akce
propagační letáček večerní akce

Logo 100 let: Miloš Mužík
Grafika, fotodokumentace: Zdeněk Suchánek

100 let FOTBALU v Městci Králové
Přesunout se na začátek